20 Aralık 2012 Perşembe

orta asya ve avrupada kurulan türk devletleri nelerdir

orta asya ve avrupada kurulan türk devletleri nelerdir 

 

 

 İskitler (sakalar): Orta Asya'nın batısı, Karadeniz'in kuzeyi ve kafkaslarda kurulmuştur. Devlet adamları Tomris Hatun ve Alp Er Tunga'dır. Türklerin etkin olduğu ilk siyasi topluluktur.

2- Asya Hun: Orta Asya'da kurulmuştur. Devlet adamları Teoman ve Mete han'dır. Tarihte bilinen ilk Türk devletidir. Türk tarihinin ilk yazılı anlaşmasını Çinle yapmışlardır. Mete onlu sistemi ve Türk devlet geleneğini oluşturmuştur.

3- Göktürk: Orta Asya - Batı Türkistan'da kurulmuştur. Devlet adamları Bumin han, İstemi yabgu, Mukan kağan'dır. Türk adını taşıyan ilk devlettir. Doğu - Batı olarak ikiye bölünmüştür.

4- 2. Göktürk (kutluk): Orta Asya'da kurulmuştur. Devlet adamları İl- Teriş Kağan, bilge kağan, kül-tigin, tonyukuk'tur. Türk adını taşıyan ikinci devlettir. Orhun anıtlarını dikmişlerdir ve ilk Türk alfabesini kullanmışlardır.

5- Avrupa Hun: Karadeniz'in kuzeyi, doğu ve orta Avrupa'da kurulmuştur. Devlet adamları Balamir ve Atilla'dır. Çin egemenliğine karşı batıya göç eden hun toplulukları tarafından kuruldu. Kavimler göçüne neden oldular. Roma bu olay nedeniyle ikiye ayrıldı.

6- Avarlar: Önceleri Orta Asya, sonra Doğu ve Orta Avrupa'da kurulmuştur. Devlet adamları Bayan Kağan'dır. İstanbul'u kuşatan ilk Türk topluluğudur.

7- Bulgarlar: Volga ve Tuna ırmakları boylarında kurulmuştur. Devlet adamı Kubat'tır. Hristiyanlığı benimsemişlerdir.

8- Macarlar: Önce don nehri boylarında sonra ise bugünki macaristan sınırlarında kurulmuştur. Devlet adamı Arpad'tır. Hristiyanlığı benimsemişlerdir.

9- Hazarlar: Don Volga ve Kuzey Kafkasya'da kurulmuştur. Devlet adamları Bulan, Ubaca ve Menaşe 2'dir. Üst tabakaların çoğu museviliği benimsemiştir. Ticarette oldukça gelişmişlerdir.

10- Peçenekler: Karadenizin Kuzeyi ve balkanlarda kurulmuştur. Devlet adamı Turak'tır. Devletleşememişlerdir. Hristiyanlığı benimsemişlerdir.

11- Kuman (kıpçaklar): İrtiş - Balkan dolayları ve Macaristan'da kurulmuştur. Moğolların Türkleşmesini sağladılar. Fiziki güzellikleriyle ünlüdürler.

12- Sibirler: Orta Asya ve Batı Sibirya'da kurulmuştur. Devlet adamları Balak Han ve Boğarık hatun'dur. Üstün savaş aletleri kullanmışlardır. Hazarların çekirdeğini oluşturmuştur.

13- Türgeşler: Orta Asya ve Batı Türkistan'da kurulmuştur. Devlet adamı Baga Tarkan'dır. İlk metal parayı kullanmışlardır.

14- Kırgızlar: Orta Asya'da kurulmuştur.

15- Karluklar: Orta Asya'da kurulmuştur. Devlet adamı cengiz han'dır. Göktürk'leri yıkmıştır.

Avarlar ve Hunlar Avrupa'da teşkilatlı devletler kurmuşlardır.

 

Kaynak: www.forumacil.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder