7 Nisan 2018 Cumartesi

Safra Sıvısının Görevleri Nelerdir

Safra Sıvısının Görevleri Nelerdir?... Safra sıvısı her kilogram vücut ağırlığına on altı mililitre (cm3) düşer. Safra sıvısının % 97 kadarı sudur. Geriye kalanını ise direkt bilirübin biliverdin safra tuzları safra asitleri lipitler (fosfolipit kolosteral trigliserit) elektrolitler bâzı enzimler ve karaciğerin zehirini giderdiği bâzı maddeler teşkil eder. Safra sıvısı; A safrası B safrası ve C safrası olmak üzere üçe ayrılır. A safrası Tubaj sırasında sonda onikiparmak barsağına varınca gelen ilk safradır. Altın sarısı renkli berrak ve aşikâr olkalen reaksiyonlu olan bu safra ana safra kanalı (koledok) içinde birikmiş olan safradır. 4-5 cm3 kadardır. B safrası safra kesesi içinde biriken daha lüzüci (suyu az) koyu renkte olup 30-40 cm3 kadardır. C safrası Tubaj sırasında en son gelen ve A safrasından daha açık renkli olan safra olup karaciğer içi küçük safra yollarından gelen en son tâze îmâl edilmiş safradır. Dakikada 2 cm3 olarak akmaya devam eder. Safranın sindirimdeki rolü büyüktür. Besinlerle alınan yağlar ince barsağa geldiklerinde küçük yağ damlacıkları hâlindedirler. Yağ sindiriminde rol oynayan lipaz enzimi bu durumdaki yağları etkileyemez. Safra sıvısı içinde bulunan safra tuzları yağ damlacıkları üzerine yapışmakta bunları ince parçacıklar hâline (emülsiyon) getirmekte ve böylece yağların sindirilip emilmesini sağlamaktadır. Bu emilim esnâsında yağda eriyen A D E ve K vitaminleri de emilmektedir. Safra tuzlarının % 90 kadarı barsaklardan geçerken ince barsağın alt yarısında emilmekte ve karaciğere getirilerek tekrar sindirmde kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder